VAD ÄR RIDTERAPI?
Här kan ni läsa lite om vad ridterapi är för någonting.
Ridterapi är en behandlingsform där naturen, meditationen och i synnerhet hästen är i fokus.
Terapin arbetar med medveten närvaro, i naturen och med naturen.
Tonvikten läggs på att varje årstid har sin styrka, sin "rytm", som kan användas i arbetet med häst och klient.
Hästen förmedlar genom sin sensoriska, kroppsliga kommunikation
en tydlig kontakt för klienten
till sin egen kropp, till sitt eget känsloliv, sin egen självförståelse och beteendemästerskap.
Hästar är bra att spegla sig i om du vill ha en djupare kunskap om ditt kroppsliga och känslomässiga uttryck.
Eftersom jag ville veta vad som händer med människor på en känslomässig nivå när de är i kontakt med hästar samt hur man medvetet arbetar med detta, skrev jag in mig på en kurs i ridterapi. Kursen hålls av Marie–Louise Demant, ridterapeut/hästexpert och Gerd Weber, psykolog/psykoterapeut
RIDTERAPI OCH HANDIKAPPRIDNING.
Även om de två begreppen ofta blandas ihop är det skillnad på ridterapi och handikappridning. Kort sagt handlar det om det faktum att tillvägagångssättet inom ridterapi är centrerat på de känslomässiga aspekterna. " Och ingången till de känslomässiga aspekterna är uppmärksamhet på samspelet mellan kropp och psyke. Så fokusera på vad som händer med kropp/psyketillstånd i kontakt med hästen. Själva ridningen framstår därför som sekundär.
Handikappridning är ridning för funktionshindrade, där fokus ligger på att lära sig rida trots funktionsnedsättningen, dessutom är hästens mekaniska rörelsemönster viktigt i samband med stimulering av t.ex. spastisk muskulatur, så det är de fysiska aspekterna som står i fokus.
Men det faktum att det här är två olika rubriker med två olika huvudfokuspunkter betyder inte att en person som går på handikappridning inte upplever den känslomässiga dimensionen av ridning alls, det kommer bara att vara på en mer allmän nivå. På samma sätt kommer naturligtvis den person som går på ridterapi också att påverkas av den fysiska dimensionen, om än i mindre utsträckning än en person som sitter på hästen med målet att lära sig rida den. Fokus för ridterapi kan till exempel vara det medvetna arbetet mot möjligheten att känna att man "smälter" ihop med hästen, och känner sig mentalt lugn.
Hästen slutar inte vara en häst, för att vi kallar det handikappridning eller ridterapi, men det är viktigt att veta att det är skillnad så att det blir tydligt att kontakt med hästar innehåller flera olika element. Att bli medveten om de olika inslagen innebär att de som arbetar med handikappridning/ridterapi samt den som väljer att arbeta med sig själva i förhållande till hästar får större möjlighet att medvetet välja vilka moment de ska fokusera på. Att utöka en persons förmågor och medvetenhet om sig själv handlar mycket om var uppmärksamhet ägnas åt.
AVSPÄNNING PÅ HÄSTRYGGEN.
Inom ridterapin kan man också arbeta med avkoppling på hästryggen om man känner sig tillfreds med det, där fokus ligger på en förlängning av kundens kroppsmedvetenhet.
INSIKT I KROPP OCH KÄNSLOR.
Kontakt med hästar kan hjälpa människor att få ökad insikt i hur deras psykosociala processer översätts och uttrycks i kroppen. Känn hur de rör sig i fältet mellan ångest/osäkerhet och kontroll/kontroll. Den ökade insikten kan katalysera för större självförtroende och lyhördhet för kroppens uttryck, så att du kan uppleva dig mer hel och levande.
Ridterapi riktar sig för dig med eller utan psykisk ohälsa,med eller utan fysisk funktionsnedsättning, med eller utan intellektuell funktionsnedsättning, med eller utan neuropsykiatriska funktionsvariationer. (Adhd, autism och Tourettes syndrom är några av de vanligaste neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna.)
Syftet är då ökat välmående samt bättre kroppskännedom, självförståelse och självförtroende
HÄSTENS NATUR
Hästar är stora, känsliga flyktdjur med en tredimensionell gång: hästen rör sig från sida till sida, fram och tillbaka och upp och ner. Hästens flyktinstinkt gör den till en väldigt vaken och uppmärksam varelse, och ändå är det ett mycket "jordat" djur.
Hästspråk är kroppsspråk, så det ligger i deras natur att relatera till kroppssignaler.
Hästar är också flockdjur, de har en väl utvecklad social insikt och är vana vid att vara medvetna om de sociala processer som uttrycks i kroppsspråk.
Hästen kommer, oavsett om vi står bredvid den eller sitter på den, uppmärksamma vår andning, ansiktsuttryck, axlar, bröst, armar, händer, bäcken, ben och fötter. Eftersom hästen ständigt är upptagen med hur vi använder kropp, röst och beröring, måste en människa som ska komma i kontakt med en häst koppla bort huvudet och det mesta av det verbala språket och relatera till det icke-verbala språket.
Med andra ord, människor som vill ha kontakt med hästar måste kommunicera med dem på kroppsspråk! Baserat på hens förmåga att vara i sin kropp och uttrycka sina känslor genom kroppsspråket är hästen bra att reflektera över om du vill ha en djupare kunskap och en ökad kontakt med ditt kroppsliga och emotionella uttryck.
Ridterapi handlar därför om "här och nu" - kontakten mellan häst, klient och ridterapeut.